"Öğrenmek, zihnin hiç bıkmadığı korkmadığı pişman olmadığı tek şeydir."

Leonardo Da Vinci

ESET - ESET Basın Bülteni / Siz yazıyorsunuz, hacker kaydediyor

19/08/2015 10:30

Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET, bilgisayarın mouse hareketleri dahil olmak üzere bütün klavye hareketlerini takip eden bir casus bilgisayar ağını (botnet) tespit etti. "Liberpy" adı verilen bu botnet ağı, kullancıların özel bilgilerini çalmayı hedefliyor.

BASIN BÜLTENİ

Ağustos 2015

ESET, mouse hareketlerini bile takip edebilen bir botnet tespit etti

Siz yazıyorsunuz, hacker kaydediyor

Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET, bilgisayarın mouse hareketleri dahil olmak üzere bütün klavye hareketlerini takip eden bir casus bilgisayar ağını (botnet) tespit etti. “Liberpy” adı verilen bu botnet ağı, kullancıların özel bilgilerini çalmayı hedefliyor.

HTTP tabanlı bir botnet olan Liberpy, iki yolla bulaşıyor. Ya potansiyel kurbanlara merak uyandıran sahte e-postaların eklentisi olarak ulaşıyor ya da USB’ler yoluyla sisteme giriyor. ESET Güvenlik Analistlerine göre Liberpy, çok net olarak bir keylogger programı. Yani bu program bulaştığı bilgisayarlarda siber saldırganlar tarafından kontrol edilerek fare hareketleri de dahil olmak üzere bütün klavye hareketlerini raporluyor ve böylece sistemin güvenliğini baltalıyor. Sonuç itibariyle bilgisayardaki tüm hareketleriniz izleme altına alınıyor. Analizler, Liberpy’nin geçtiğimiz birkaç ay içinde 2000’den fazla sisteme bulaştığını gösteriyor.

Uzun süreli çalışma sonrası tespit edildi

Liberpy’yi, Arjantin’in Buenos Aires kentinde bulunan ESET Latin Amerika Araştırma Laboratuvarı (ESET LATAM Research Lab) uzmanları ortaya çıkardı. Laboratuvarın Yöneticisi Pablo Ramos, şu bilgiyi paylaştı. “Liberpy için 8 aydan uzun süreli bir çalışma yürüttük. Bu yazılımları sadece analiz edip kullanıcılarımızı Liberpy gibi tehditlere karşı korumuyoruz aynı zamanda operasyonun parçalanmasına ve kullanışsız kılınmasına da yardımcı oluyoruz” bilgisini paylaştı.

Saldırı şimdilik Amerika ile sınırlı

ESET’in analizlerine göre Liberpy tehdidinin %98 algılanma bölgesi, şu an için Venezüella’dır. Ancak komşu ülkeler Kolombiya ve Brezilya’nın yanı sıra Meksika ve ABD’ye de Liberpy’nın bulaştığı rapor edildi. Hatta çok düşük olmakla birlikte İspanya ve İtalya’da da bu botnetin izlerine rastlandı. Liberpy tehditine karşı, zararlı yazılım veri tabanını günceleyen ESET, tüm dünyadaki lisanslı kullanıcılarını bu riske karşı koruyor.

Liberpy ile ilgili ayrıntılı bilgiye şu analiz raporundan ulaşabilirsiniz:

ESET ve Stratus Hakkında

1992 yılında kurulmuş olan ESET, dünya genelinde bireysel ve kurumsal kullanıcılara hitap eden güvenlik ürünleri geliştiriyor. ESET NOD32 Antivirus, proaktif zararlı yazılım tespitinde piyasa lideri olarak hak kazandığı “VB100 Ödülü” sayısı ile dünya rekorunu elinde bulunduruyor. ESET, testin gerçekleştirilmeye başlandığı 1998 yılından bu yana hiçbir yaygın (in-the-wild) tehdidi kaçırmadı. ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security ve Mac için ESET Cybersecurity dünya genelinde milyonlarca kullanıcı tarafından güvenilir bulunarak tavsiye ediliyor. Genel Merkezi Bratislava/Slovakya’da bulunan ESET’in, San Diego/USA, Buenos Aires/Arjantin, Prag/Çek Cumhuriyeti ve Singapur’da bölge ofisleri bulunuyor. Ayrıca Bratislava, San Diego, Prag, Krakow/Polonya, Montreal/Kanada ve Moskova/Rusya’da zararlı yazılım araştırma merkezleri var. ESET’in 180’den fazla ülkede iş ortakları mevcut. Şirket, Deloitte’s Technology Fast 500’de sürekli olarak Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinin en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında yer alıyor. ESET ve ürünleri hakkında daha fazla bilgi için www.eset.com.tr veya www.nod32.com.tr sayfaları ziyaret edilebilir.

Stratus Bilişim Sistemleri Tic. A.Ş., 2004 yılından bu yana ESET’in Türkiye Distribütörü olarak hizmet veriyor. Bir çok platform için ölçeklenebilir çok katmanlı güvenlik çözümlerinin ithalatçısı ve distribütörü olarak kanal üzerinden bayilere satış ve destek veren bir teknoloji firması olan Stratus, İstanbul merkezli olarak faaliyet gösteriyor. Firmanın Ankara’da bir şubesi bulunuyor. Ayrıntılı bilgi için www.stratus.com.tr

www.facebook.com/ESETTurkiye / www.twitter/Eset_Turkiye

Bilgi için: