"Hayal gücü bilgiden daha önemlidir."

Albert Einstein

Papağan Kuruyemiş - Papağan Kuruyemiş Basın Bülteni / Kuruyemişte fiyatların düşmesini bekliyoruz!

05/08/2015 10:00

2014'de yaşanan rekolte düşüklüğü ve don olayı nedeniyle fındık, Antep fıstığı ve kayısı gibi ürünlerin hammadde fiyatlarında meydana gelen yükselmenin yerini düşüşe bırakması bekleniyor. Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, yaz ve sonbahar döneminde yeni tarımsal mahsullerin toplandığını, dolayısıyla da genel olarak kuruyemiş fiyatlarında düşüş beklediklerini söyledi. Emekçi, yükselen fiyatlar nedeniyle kuruyemiş tüketicisinin tercih değişikliği yaptığını, fındık yerine yer fıstığı, Antep fıstığı yerine kabak çekirdeği, badem yerine leblebiyi tercih ettiğini söyledi.

BASIN BÜLTENİ

05 Ağustos 2015

2014-2015 sezonu tüketicinin kuruyemişte tercih değişikliği yaptığı bir dönem oldu.

Kuruyemişte

fiyatların düşmesini bekliyoruz!

2014’de yaşanan rekolte düşüklüğü ve don olayı nedeniyle fındık, Antep fıstığı ve kayısı gibi ürünlerin hammadde fiyatlarında meydana gelen yükselmenin yerini düşüşe bırakması bekleniyor. Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, yaz ve sonbahar döneminde yeni tarımsal mahsullerin toplandığını, dolayısıyla da genel olarak kuruyemiş fiyatlarında düşüş beklediklerini söyledi. Emekçi, yükselen fiyatlar nedeniyle kuruyemiş tüketicisinin tercih değişikliği yaptığını, fındık yerine yer fıstığı, Antep fıstığı yerine kabak çekirdeği, badem yerine leblebiyi tercih ettiğini söyledi.

Kuruyemiş, Türkiye’de 7’den 77’ye her yaş ve her ekonomik seviyedeki tüketiciyi, aynı keyifte buluşturuyor. Ancak son bir yıldır tarımsal hammadde fiyatlarında yaşanan %100’ü aşan tarihi yükselmeler ve döviz fiyatlarındaki dalgalanmalar, kuruyemiş tüketiminin yönünü değiştirdi. Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi’ye göre kuruyemiş sektörü açısından 2014-2015 sezonu, tüketicinin kuruyemişte tercih değişikliği yaptığı bir dönem olarak öne çıktı. Emekçi, şunları söyledi: “Kuruyemiş tüketicisi, daha uygun fiyatlı kuruyemişe yöneldi. Tüketicilerimiz fındık yerine yer fıstığı, Antep fıstığı yerine kabak çekirdeği, badem yerine leblebi, ceviz yerine ay çekirdeği tercih etti. Ayrıca daha küçük porsiyonlara ve mix ürünlere yöneldi.”

Fındık tüketimi yarı yarıya düştü

Papağan Kuruyemiş verilerine göre 2015’in ilk iki çeyreğinde fındıkta %51, Antep fıstığında ise %36’lik tüketim düşüşü meydana geldi. Buna karşın aynı dönemde kabak çekirdeğinde %38, ay çekirdeğinde %31, yer fıstığında %25, leblebide %9 tüketim artışı gözlendi.

Fiyat artışlarından mutlu değiliz!

“Hammadde fiyatlarındaki artış şimdilik durmuş gibi görünüyor” tespitini yapan Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, “Sektörde yaşanan fiyat artışlarından memnun değiliz. Meydana gelen yüksek fiyatlar, sanayiciyi, üreticiyi ve tüketiciyi değil, daha çok stokçuları memnun ediyor” diye konuştu.

Yeni mahsullerle birlikte fiyatların düşmesini bekliyoruz.

Kani Emekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zorlu ve soğuk bir ilkbaharı geride bıraktık. Yine de genel olarak 2014’e göre bu yıl tarımsal mahsullerde rekoltenin daha iyi oluşmasını bekliyoruz. Fındık, Antep fıstığı, kayısı, üzüm gibi mahsuller Ağustos ve Eylül aylarında toplanıyor. Yeni mahsullerle birlikte hammadde fiyatlarında dolayısıyla son tüketiciye yansıyan kuruyemiş fiyatlarında da düşüş olmasını bekliyor ve arzuluyoruz.”

Papağan Kuruyemiş

Papağan Kuruyemiş, ay çekirdeğinden fındığa, fıstıktan kuru üzüme, bademden kabak çekirdeğine, yer fıstığından leblebiye dek zengin bir yelpazede paketlenmiş kuruyemiş sunuyor. Emekçioğlu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Papağan, üretimini en yeni teknoloji ile donatılan Çorlu’daki tesislerinde yapıyor. Bu tesiste üretim Avrupa normlarına uygun hijyen, sağlık ve kalite standartları doğrultusunda İSO 9001:2000 ve HACCP Uluslararası Gıda Güvenlik Sistemi kurallarına göre gerçekleştiriliyor.

Bilgi için: Denove Halkla İlişkiler / Coşkun Keskingözler

Tel: 0 216 550 88 74 / 0 533 242 14 39 / E-mail: coskun@denovepr.com