"Başarının üç anahtarı vardır. Okumak okumak okumak."

Lenin

SEO ile PR birlikte çalışmalı: Bir taşla 2 kuş vurma sanatı

Arama motoru optimizasyonu (SEO) yönetimi kabaca 20 senedir ağırlıklı olarak yazılım uzmanları ya da web sitesi tasarımcılarının hayata geçirdiği ve yönettiği bir olgu olarak görüldü şirketlerde. Öte yandan halkla ilişkiler ise her şirket için itibar ve pazarlama bileşeni olarak kendini kanıtlamış uzun bir geçmişi olan bir endüstri. Bu birbirinden ayrı gibi gözüken iki konu son zamanlarda birbirine oldukça yaklaştı.

Denove PR, son yıllarda SEO çalışmalarını, PR hizmetleri içinde yer alan çözümlerden biri haline getirdi. Sonuçta ikisinin de ortak bir amacı var: Pazarda markanın görünürlüğünü ve varlığını artırmak, hedef kitleye belirlenen mesajı iletmek…

Google ve diğer arama motorları her geçen gün arama yapan kişilerin önüne en doğru ya da doğruya en yakın sonuçları çıkartabilmek için kendini yeniliyor ve güncelliyor. Özellikle Google’ın en son yaptığı değişiklikler ile birlikte yüksek kaliteli, benzersiz içeriğin SEO bakımından önemi oldukça artıyor. İşte bu nedenle de PR, yüksek kaliteli benzersiz içerik üretme noktasında çok önemli bir rol oynayabilir hatta oynamalıdır.

Artık genel olarak baktığımızda SEO’nun yüzde 30 luk kısmı site içi teknik işlemlerden oluşurken yüzde 70 gibi önemli bir kısmı ise yeni, kaliteli ve benzersiz içerik üretmekten kaynaklanıyor.

Halkla ilişkiler uzmanları ile SEO uzmanları öncelikle üç noktada birlikte çalışmaya başlayabilirler:

  1. Kalite, İçerik ve Linkleri Artırma;
  2. Halkla ilişkilerin amacı markanız / şirketiniz için içerik yaratma, bu içeriği dijital ve yazılı medya yoluyla paylaşabilecek alanlar ve fırsatlar yaratma olarak özetlenebilir. SEO da bu bulmacanın bir parçası olmalıdır. PR ekibi bir bülten yaratmadan önce, SEO ekibiyle bir araya gelmelidir. Her iki takım için önemli olan mesajlar, anahtar kelimeler belirlenmeli ve bültenin dağıtım kanalı ve hedef kitlesi tespit edilmelidir. Bu şekilde PR için doğru kitleye ulaşılırken, diğer taraftan SEO bakımından da doğru kitleye doğru anahtar kelimeler ile güncel ve benzersiz içerik üretilmiş olur. Web sitesinin trafiği artarken dış sitelerden link alma ihtimali de artacaktır.

  3. Sosyal Paydaşlar ile İlişki Kurma;
  4. Hem SEO uzmanları hem de PR uzmanları için sosyal paydaşlar ile kendi yöntemleri ile ilişki kurmak yaptıkları işin olmazsa olmazıdır. Bu noktada PR uzmanlarının bugüne kadar geliştirdikleri medya ilişkileri ile SEO uzmanlarının dijital ortamda geliştirdikleri ilişkiler birleştirilip aynı potada eritilmeli ve ortak amaç için çalışılıyor olmalıdır.

  5. Sosyal Medya;
  6. Sosyal medya PR ve SEO’yu güçlendirmek için mükemmel bir araç olarak önümüze çıkıyor.  Son beş yıldan beri sosyal medyanın yükselişi ve marka / şirketler için önemi gittikçe artıyor. Yazılı ve yayın kanalları geleneksel PR’ın değişmez parçalarıyken, sosyal medya üretilen orijinal içeriğin zaten sizi takip edip bu içeriğe ulaşmak isteyen kitle ile buluşturarak nokta atışı yapmanıza imkan sağlıyor. En önemlisi de sosyal medya için harcadığınız eforu dijital olarak gözlemleyebiliyor, analiz edebiliyor ve genel stratejinize göre hızlıca revize edebiliyorsunuz.

Bu durumda halkla ilişkiler ve SEO birlikte sinerji yakalayarak bir taşla iki kuş vurabilirler…