"Hayal gücü bilgiden daha önemlidir."

Albert Einstein

Halkla ilişkilerin geleceği – PRCA 2013

Merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan ve 1969 yılında kurulan PRCA – Public Relations Consultants Association diye bir kurum var.

Türkçesi, Halkla ilişkiler Danışmanları Derneği.

PRCA, 20 Eylül 2013 tarihinde bir ulusal konferans düzenledi Londra’da, konusu ise PR’ın Geleceği ( The Future of PR).

Meraklısına konferanstaki önemli sunumlar www.prca.org.uk/nationalconference burada.

İletişim danışmanları ve halka ilişkiler yöneticileri için en önemli yayın olan PR Week dergisi ise konferans boyunca bol bol haberler yayınladı.

PR Week, araştırmacı gazetecilik örneği gösterdi, sadece konferansta konuşulanları haber yapmadı, özel haberlere de imza attı.

Konferansa katılan önemli halkla ilişkiler şirketi yöneticilerine, şirketlerin kurumsal iletişim yöneticilerine, dijital iletişim ajansları çalışanlarına ve hatta İngiliz Hükümeti İletişim Direktörü’ne sorular sordu.

114 kişinin katıldığı küçük bir anket yaptı. Aman canım, 114 kişiyle anket mi olurmuş demeyin.

Bu kişilerin 51’i şirketlerin kurumsal iletişim direktörü, 83’ü ise PR şirketlerinin üst düzey yöneticileri olunca her birinin görüşü değer kazanıyor.

Bilginin önemli olduğu toplumlarda her fırsatta sektörün gittiği yönü, talebi, ihtiyaçları ve trendleri ölçme ihtiyacını duyuyorlar.

Bizim memleketimizde ise halkla ilişkiler ve iletişim danışmanlığı alanında kaç şirket var, kaç kişi çalışıyor, bu şirketlerin cirosu nedir gibi çok basit soruların bile yanıtı yok.

Durum böyle olunca biz de ne yapalım İngiltere’nin araştırmalarına bakıp kendimize pay çıkarıyoruz, kendi yolumuzu bulmaya çalışıyoruz.

Gelin hep beraber sonuçlara bir göz atalım.

Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 52’si gelecek 5 yılda iletişime yatırım yapılan bütçeden elde edilen faydanın (ROI – Return Of Investment) öneminin artacağını ve entegre iletişim yönetiminin daha da öne çıkacağını söylemiş.

Kurumsal iletişim direktörlerinin yüzde 30’u daha iyi sosyal medya önerileri bekliyor. Yöneticilerin yüzde 27’si ise verdikleri paranın karşılığını almak için PR ajanslarının daha yaratıcı olmalarını istiyor.

Yöneticilerin yüzde 80’lik bir oranı ise genel olarak PR ajanslarının, şirketlerin marka bilinirliği, güvenilirlik ve marka algısına değer kattıklarını düşünüyor.

İletişim danışmanlığı şirketlerinin kurumsal olarak kendisinden çok kurumda çalışanlarından daha fazla memnun olduklarını belirten yöneticiler, PR ajanslarının içerik üretmekte sahip oldukları deneyim ve becerinin en çok beğendikleri yanları olduğunu söylüyor.

PR şirketleri ile çalışmayan kurumların iletişim yöneticilerinin yüzde 86’sı, kendilerinin yapamadığı iletişim ihtiyaçları için konusunda uzman PR şirketleri ile çalışmak istediklerini, bu sebeple PR ajanslarının uzmanlık alanlarının büyütülmesi gerektiğini anlatıyor.

Anketi cevaplayan yöneticilerin yüzde 85’i ise geleneksel PR hizmetlerine gelecekte de ihtiyaç duyulacağını, ancak bu yöneticilerin yüzde 55’i PR hizmetini “başka bir tür ajanstan” almak istediklerini aktarıyor.

Kurumsal iletişim yöneticilerinin yüzde 57’si ise gelecek 5 yıl içinde kurumların içinde yer alan kurumsal iletişim ekiplerinin iş yoğunluğunun daha da artacağını öngörüyor.

Nasıl, güzel değil mi?